ostergarnslandet.se



Avslutning på Matlagningskursen
i Gammelgarns bygdegård


Bo Jacobsson serverar Mai-Gun Kolmodin, Lillemor Norberg och Elisabeth Ärlebäck

Under vintern och våren har det genomförts en matlagningskurs under ledning av Tommy Malmqvist. Deltagare har varit Stig Buskas, Björn Eriksson, Per-Johan Eriksson, Bo Jacobsson, Sven Norberg, Bror Söderström och Sture Ärlebäck.

Till avslutningen/examen den 16 maj hade deltagarnas respektive inbjudits liksom tidigare kursdeltagaren och sakkunnige Lennart Hellgren. Vid avslutningen avnjöts följande meny:

Fördrink: Mrs Sjaustru 2 cl konjak, 2 cl gin, 2 cl kakaolikör, 2 cl grädde, krossad is blandas. Serveras med cocktailtilltugg.

Förrätt: Skaldjurscocktail a la Sture. Räkor, kräftstjärtar, musslor, sparrisknoppar, små gröna ärtor, tomatstrimlor, bladsallad och färska skivade champinjoner. Serveras med rosenbröd och en dressing bestående av majonnäs, chilisås, tjock vispad grädde, madeira vin och cognac. Serveras iskall. Dryck: Marie 'd Alsace 12244. Torr, ren, fruktig smak med inslag av äpple och päron. Vatten.

Vamrätt: Ugnsbakad fläskfile ala Enge gård. Serveras med färsk tagliatelle tillsammans med hummer och skaldjurssås ala Bosse och Stig. Dryck: Reserve de la Condamine Frankrike 12804. Ungdomlig, fruktig smak med liten pepprighet, inslag av mörka bär, slånbär och örter

Dessert: Två sorbeter serveras med chokladdoppade vindruvor och rullade rån. Dryck: Offiey Caehucha vitt portvin Portugal 8106. Fyllig, mild och smakrik med fin balanserad sötma.

Tre sorters ost med varm körsbärskompott och Finn crisp. Dryck: Grådask.

Svart kaffe med avec cognac och punsch.



Vid halvfem tiden var förrätten och efterrätten fardiglagade. Dessa kockar var kvar att laga och avsmaka varmrätten.



Inbjudna var Mary-Anne Buskas, Monika Nilsson och Amanda, Ylwa Eriksson, Monika Lindahl, Ulla Malmqvist, Lillemor Norberg, Mai-Gun Kolmodin, Elisabeth Ärlebäck och Lennart Hellgren.


Foto © Arthur Ross/GuteBild 16 maj 2003
ostergarnslandet.se