ostergarnslandet.se


Medeltidsmarknad
Gammelgarn
  2002
Medeltidsmarknad


Jan Norberg, här med ryggen mot kameran, visar sin vackra tvåmänning för bl a Sten Nordin och Martin Möllerström.

Smeden Kari Erlands hade ässja och städ på plats.

Slöjdaren Lars Lindby hade många vackra saker till försäljning.


Ingalill Bjerkert sålde lammskinn för Enge fårgård.

Elin Jacobsson och My Martinsson skötte den populära ridningen.

Svante Hedin från Anga sålde böcker från egen produktion.Vallhundsuppvisning med Björn Eriksson och bordercollin Tanja.


Mai-Gun Kolmodin och Bror Söderström som sålde Munkens hemkokta karameller, hade besök av Bo Jacobsson.

Det fanns också möjlighet att få något att äta och dricka, bl a rökta flundror, kajpsoppa och kaffe.

Skinnskräddaren Philip Willners från Norrlanda hade ett fint marknadsstånd med mycket att välja på.

Muskelsmedjan hos Mary-Anne Buskas.  Åke Wahlgren och Sören Jacobsson monterat upp den gamla repslagarbanan och visar hur det går till att slå ett rep.

Medeltidsmarknad i Gammelgarn för sjätte året i rad, 7 augusti 2002

Årets medeltidsmarknad i Gammelgarn hade som vanligt ett strålande väder. Uppskattningsvis 2000 personer hittade till det vackra änget nära kyrkan. Där fanns det möjlighet att inhandla olika hantverksprodukter från trakten, se demonstration av olika hantverk, lyssna på musik och teater och äta eller dricka kaffe.
   Medeltidsmarknaden arrangeras av Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening och ansvarig för planering och genomförande är Monika Lindahl.
   Det finns flera syften med marknaden. Dels vill man naturligtvis ge traktens hantverkare och andra producenter möjlighet att sälja sina produkter, men det är också viktigt att visa den yngre generationen exempel på genuint hantverk, och kanske inspirera till egna försök.
   Åke Wahlgren och Sören Jacobsson hade monterat upp den gamla repslagarbanan och visade hur det gick till att slå ett rep. Harry Klingvall från Herrvik visade hur man skalar granrötter och flätar en traditionell strandkorg. Det var många som ville köpa korgen, men Harry var orubblig, korgen skulle skänkas till hembygdsföreningen. Kari Erlands svettades vid ässja och städ när hon visade hur en smed arbetar. Ett mycket uppskattat inslag var den vallhundsuppvisning som Björn Eriksson genomförde. Alla imponerades av precisionen i samspelet mellan ”herden” och vallhunden.
   Radio Gotland direktsände Sommar på Gotland från marknaden, så det var många hantverkare och besökare som fick berätta om sina produkter och upplevelser. Bl a 11-årige Alrik Lindström från Gammelgarn som fick berätta om sina vaktlar och om myskankan.
   Marknaden fick också ett celebert besök. Medeltidsveckans tyske borgmästare, Frithjof Eklund dök nämligen upp tillsammans med Gotlands landshövding Lillemor Arvidsson, båda iförda utsökt vackra medeltidskläder.
Sven Norberg


Foto © Arthur Ross/GuteBild 7 augusti 2002
ostergarnslandet.se