Medeltidsmarknad
Många intressanta varor finns till salu.

ostergarnslandet.se


Medeltidsmarknad
Gammelgarn
  2004

Till sid 2 med flera bilder.

Även i år genomfördes medeltidsmarknaden i Gammelgarn i ett strålande väder. Marknaden var välbesökt, även om antalet besökare var något färre än i fjol. Det vackra vädret lockade många till badstranden, men många hann dock med både bad och marknad.

I år fanns en del nya inslag: - Den ena väggen på kastalen vid kyrkan hade försetts med ett tre meter brett och nio meter långt, vackert heraldiskt kläde i linne. - En utställning visade hur man bränner tjära i ett såide. Där fanns en stubbrytare, stubbar, smaitar och färdig tjära. Hur själva bränningen i såidet går till visades på en fotoutställning med bilder av Arthur Ross. - Under hela dagen framfördes medeltida musik på tidstypiska instrument av gruppen Zenner & Greiner. Vid marknadens öppnande gjorde musikanterna en spektakulär entré på oxkärra.

Alla de inslag som under åren gjort Gammelgarns medeltidsmarknad så populär fanns naturligtvis med. Demonstration av smide, repslagning, lagning av fisknät, korgflätning och mycket annat har alltid sin givna publik. Det har också teater- och gycklargruppen Cantricis som varit ett populärt inslag på marknaden i flera år. De skickliga bågskyttarna hade utökat sitt program i år. Djur är populärt, inte minst hos barnen. I år kunde man bl a se gutefår, hästar, oxe, ankor och flera sorters hönor, tuppar och kycklingar. Vallhundsuppvisningarna och fårklippningen drog också stor publik. Medeltidsmarknaden arrangeras av Östergarn-Gammelgarns Hembygdsförening och ansvarig för planering och genomförande har varit Sture Ärlebäck.    Sven Norberg

Till sid 2 med flera bilder.
Foto © Arthur Ross/GuteBild 4 augusti 2004
ostergarnslandet.se